Kaasfondue


Ingrediënten

Porties: 4

  • 3 stokbroden
  • 1 of 2 teentjes knoflook, geschild
  • 750 gr kaas (half Gruyère, half Emmentaler), in kleine blokjes
  • 550 ml witte wijn (bijvoorbeeld Riesling)
  • 30 ml Kirsch
  • 1 1/2 eetlepel maizena
  • vers gemalen peper
  • vers geraspte nootmuskaat

Bereidingswijze

Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur

  1. Maak van tevoren alle bijgerechten klaar en snijd het stokbrood schuin in plakjes van ca. 1 1/2 cm en snijd die in tweeën.
  2. Snijd de kaas in blokjes van ongeveer een halve centimeter.
  3. Los de maizena op in de kirsch.
  4. Schil een teentje knoflook, snijd het doormidden en wrijf de fonduepan ermee in. (De speciale aardewerk fonduepan ‘caquelon,’ maar een glazen pan of een arcopal schaal die op het vuur kan is even goed.)
  5. Doe de kaas in de fonduepan en giet de koude wijn erbij. Verwarm het op middelhoog vuur, onder vrijwel voortdurend langzaam roeren met een houten lepel. Ik probeer altijd in dezelfde richting te roeren.
  6. In ongeveer tien minuten is de kaas gesmolten en min of meer opgelost. De fondue moet van de lepel druipen als die eruit genomen wordt; als het draden trekt is het nog niet warm genoeg.
  7. Doe de maizena met kirsch door de fondue, blijf roeren, en voeg wat vers gemalen peper en vers geraspte nootmuskaat toe.
  8. Zet de fondue op een elektrisch kookplaatje of op een spiritusbrander op tafel.
  9. Als de fondue te dik wordt, voeg dan wat wijn toe (verwarm wijn in magnetron) en zet de fondue weer even op het fornuis om het goed door te warmen.